Nyomtatás

Stresszmentes otthon

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Család

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

stressz

Megérkezett a nyár és itt a lehetőség több időt tölteni a családdal! Hadd bátorítsalak ebben a cikkben arra, hogy hogyan hozhatod ki a legtöbbet a keresztyén családi életből. Törekedj arra, hogy a családi otthonod stressz-mentessé váljon, de ahhoz, hogy ezt elérd, figyelj a következő tanácsokra.

 

A férfi legyen a vezető a családban. Egy otthon sem halad előre, ha két vezető van.

Isten nem parancsolta volna meg a férfinak, hogy a vezető legyen, ha nem adott volna hozzá képességeket. Isten, és a feleség segítségével a családapa olyan vezetővé válhat, amilyenné Isten eredetileg tervezte. Hogyha a feleség akarva-akaratlanul a vezetést magára öltötte, akkor itt az ideje, hogy fokozatosan átengedje a férjének a neki szánt felelősségeket. Ezt úgy is el lehet kezdeni, hogy a feleség a gyermek kérdésére így válaszol: “menj, kérdezd meg Apát, ő a feje a családunknak.” Lehet először nemcsak ők, hanem az apa is meglepődik, viszont ez egy jó kezdet. Amikor a feleség bebizonyítja, hogy bízik a férje vezetői képességeiben, akkor ő erre pozitívan fog reagálni.

Légy rendezett.

A legtöbb káoszt egy szétszórt személyiség tud okozni. Lehet már találkoztál vele; mindig elkésik, nem tudja még mi lesz az ebéd, a szennyes rakáson van, ha éppen ki van mosva, az is várja, hogy össze legyen hajtogatva, a vasalás soha nincs befejezve, és a háztartás egy nagy csőd! Ha magadra ismertél, és rájössz, hogy egyedül nem megy, akkor ne légy annyira büszke, hogy nem kéred mások segítségét. Ha otthon sok a dolog, maradj otthon. Nem lehet dolgokat otthon befejezni, ha folyton mész valahova.

Adj feladatokat a gyermekeidnek és gondoskodj róla, hogy el is végzik. Tanítsd meg őket arra, hogy hogyan kell valamit megcsinálni mielőtt elvárnád tőlük, hogy úgy csinálják, ahogyan te. Ezt nekik tanulniuk kell.

Ne engedd, hogy a gyermekeid lustálkodjanak. A lusta gyermekekből lusta házastársak lesznek egy nap.

Legyen az otthonodban kikapcsolódás!

Az élet egy ajándék az Úrtól. A legegészségesebb mód, hogy kiheverjük a stresszt az, hogy megtanuljuk felismerni és kihasználni az élet örömeit, amelyet Isten adott nekünk, hogy azzal sáfárkodjunk. Nem olyan Istent szolgálunk, aki nem szereti a vidámságot. Legyenek örömteli pillanatok a családi életben:

menjetek biciklizni, játszatok együtt társasjátékot, menjetek el izgalmas helyekre, tölts időt a gyermekekkel és a pároddal. A gyermekekkel való beszélgetés életbevágóan fontos. Az, hogy elviszed a gyermekeidet a gyülekezetbe  még nem jelenti azt, hogy időt is töltesz velük.

Az emlékeink befolyásolják azt, ahogyan cselekszünk. Mint szülők, meg kell határoznunk azokat a célokat, emlékeket, amikre szeretnénk, hogy a gyermekeink emlékezzenek. Ezalatt emlékeznünk kell, hogy a gyermekeink nem csak arra emlékeznek, amiket előre elterveztünk, hanem arra is, amit esetleg nem—az idegesség, csapkodás, elcsüggedés, duzzogás, stb. Mindezek megadják a gyermekeink emlékeinek a hátterét. A jó, reményteli oldala ennek az, hogy a gyermekeink emlékezni fognak arra, hogy voltak ugyan nehézségek az életünkben, viszont főként arra emlékeznek, ahogyan próbáltuk azokat megoldani közösen.

Gyakorold azt a szót, hogy “NEM!”

Nem kell mindent te megcsinálnod, legyen az a gyülekezet, vagy a családi fészek. Lelki szinten nem állja meg a helyét az, ha az összes időd arra költöd, hogy a gyülekezeti dolgokat végezd el, miközben az otthoni teendők hetek óta várnak. Amikor időt töltünk azzal, hogy imádságos lelkülettel kifejlesszünk megfelelő célokat, akkor sokkal jobban fel leszünk készülve arra, hogy nemet mondjunk olyan terveknek, óhajoknak, amelyek nincsenek összhangban a családunk terveivel és vágyaival. Ámbár ez még mindig nem adhat okot arra, hogy ne tegyél SEMMIT Krisztus ügyéért.

Az a szükségérzet, hogy másoknak szüksége van ránk egy olyan ellenség, amit sokszor beengedünk a napi teendőnk menetrendjébe. Tanuld meg legyőzni ezt az ellenséget és ezzel jócskán redukálod a stresszt az életedben.

Alkoss egy kellemes környezetet.

Emlékezz, hogy az anyuka hozza létre az otthon légkörét. Amikor felkelsz reggel, tegyél be egy szép hívő zenét és legyél készen arra, hogy az otthont egy békés, nyugodt menedékké varázsold az egész család számára.

 

 

Írta: Cindie Trieber, a North Valley Baptist Church lelkipásztorának felesége,
3530 De La Cruz Blvd.Santa Clara, CA 95054, USA,
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
A cikk eredeti nyelven itt elérhető.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Új Cikkeink

Az igazságtalan kritika tulajdonságai

Az igazságtalan kritika tulajdonságai

Kattints ide az eredeti cikkhez angol...

Miért legyen jó napod?

Miért legyen jó napod?

  Miért Legyen jó napod? A jövő olyan...

Biblikus bocsánatkérés

Biblikus bocsánatkérés

  Az ember veszélyes! A bűnös természet...

A Sátán terve az életeddel

A Sátán terve az életeddel

  A Sátánnak van terve az életeddel. A...

Lelki válság

Lelki válság

Volt már olyan az életedben, amikor nem...

Istentiszteleteink

Debrecenben a Faraktár út 42. alatt a következő időpontokban:

  • Vasárnapi Iskola: 9:30
  • Vasárnap délelőtt: 10:30
  • Vasárnap délután: 17:30
  • Szerdán esti alkalom: 18:30
Kattints ide elérhetőségeinkhez
Twitter response: "Could not authenticate you."