Nyomtatás

Bibliai irányelvek ismerkedéshez

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Család

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Biblical

Bibliai irányelvek ismerkedéshez, együttjáráshoz 
és udvarláshoz keresztyén fiatalok számára

 

Az itt közölt cikk megírásához az indított, hogy ezzel is segítsünk a fiataljainknak egy beteljesedett és Istentől vezetett, áldott és gyümölcsöző élet eléréséhez. A párkapcsolatok területe tipikusan az, amin nagyon sok múlik! Nagyon nagy áldás forrása lehet a hívő életében, de válhat a sátán eszközévé, bűn és mindenféle bajok, szenvedések gyökerévé. A párkapcsolatok másik természete, hogy az életünket hosszú távon elkísérik, ezért meghatározóak sok tekintetben, ami csak növeli a helyes hozzáállás fontosságát.

Értenünk kell, hogy Istennek itt is van egy terve az Övéi életében, amely megóvna bennünket a tévutaktól, rossz döntésektől és elvezetne az Istentől nekünk szánt–egyben legjobb–eredményre!

Minden hívő fiatalnak fontos tisztában lenni azzal, hogy erről a témáról is tanít a Biblia! Nem egy olyan területe az életnek, ahol találgatnunk vagy sejtegetnünk kell, bizony tudhatjuk biztosra az Istennek tetsző utat! Ez a cikk a téma minden részletére nem terjed ki, de szilárd útmutatást kíván nyújtani a témában szükséges alapvető Bibliai ismeretekben. A Bibliai elvek mellé társul a saját személyes hívő és gyülekezeti pásztori tapasztalatom, amit szintén megszeretnék osztani a fiatal nemzedékkel, segítségképpen.

Zsoltárok 78:4: ,,Nem titkoljuk el azokat az ő fiaiktól; a jövő nemzedéknek is elbeszéljük az Úr dicséretét, hatalmát és csodáit, a melyeket cselekedett.”
Alapelvek (avagy a Kősziklára építve):

Mint az élet más területein, itt is sokat számít a jó kezdés! Ha helyesen indítasz az életben ebben a témában, az sok felesleges bajtól és fájdalomtól megóv, de egyben ráállíthat arra a helyes ösvényre az életben, ahol megtalálhatod Isten vezetését és akaratát.

1. Már az elején el kell dönteni a szívedben, hogy mint Isten gyermeke, Isten vezetésére fogsz támaszkodni és a másik nemmel való ismerkedésed, együtt járásod Isten dicsőségét fogja szolgálni!

    1. Korinthusi 10:31: Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek.

     

    2. Dönts úgy hogy nem a magad akaratát fogod keresni ebben a témában, hanem Istenét! Nem csak az első lépéseknél, de egész úton! Lesznek olyan fiatalok, akikkel Isten nem akarja, hogy ismerkedj vagy barátkozz közelebbről!
      1. Korinthus15:33: Ne tévelyegjetek (ne legyetek becsapva). Jó erkölcsöt megrontanak gonosz társaságok.

       Emlékezzél rá, hogy Isten mindig jobban tudja, mint mi! Mi akkor vagyunk bölcsek, ha hallgatunk rá! Isten tudja, hogy mi a legjobb neked! 

       Lukács 22:42: ..mindazáltal ne az én akaratom, hanem a tiéd legyen! 

       3. Értsd jól, Isten oly módon teremtette az embert, hogy a párkeresés - társkeresés természetes indíttatása a fiatalok életének. Ezt ugyan sok fiatal tudja, de azt, hogy mellé Isten társította a maga parancsait és elveit, azt már kevesebben értik meg. Pedig a sikeresség épp itt rejlik! 

       Zsoltárok 16:11: Te tanítasz engem az élet ösvényére, teljes öröm van tenálad; a te jobbodon gyönyörűségek vannak örökké. 

       4. Vigyázz, mert ez az életnek egy olyan területe, ahol bizonyos kockázatot vállalsz, ebből kifolyólag jobb bölcsen eljárni és elővigyázatosnak lenni! 

       Példabeszédek 14:15: Az együgyű hisz minden dolognak; az eszes pedig a maga járására vigyáz. 

       5. Emlékezz, hogy az ismerkedés - együtt járás új kihívásokkal, helyzetekkel és esetleg problémákkal fog szembesíteni az életben, bölcsebb felkészültnek lenni, mint belelépni együgyű és gyenge módon. Ez az időszak könnyen rávilágíthat a gyengéidre és az esetleges felkészületlenségedre, amit hajlandónak kell lenned kijavítani!

      Példabeszédek 24:10: Ha lágyan viselted magadat a nyomorúságnak idején: szűk a te erőd. 

       Ha felkészületlen vagy, jobb el sem kezdeni, mert több lesz a kár, mint a haszon! A felkészületlen fiatalnak inkább felkészítésre van szüksége, mint elhamarkodott indulásra! Ez a cikk épp ezt a célt szolgálja, de a szüleid, a pásztorod, lányoknak a pásztor felesége is szívesen segít. 

       Példabeszédek 11:14 A hol nincs vezetés, elvész a nép; a megmaradás pedig a sok tanácsos által van.
      Közösségvállalás

       Az ismerkedés és együtt járás Bibliai szempontból a barátság és közösségvállalás kategóriába esik, de gyakran a direkt előkészülete a házasságnak. Isten ezeket a témákat és területeket szabályozta az Ő Szavában azzal a céllal, hogy az Ő gyermekei az Ő áldott elképzelései szerint éljenek!

      Meggondolandó kérdések:

       1. A társaság, amiben időt töltünk, mindig befolyásol bennünket jó vagy rossz irányba! Általában sokkal nagyobb mértékben, mint gondoljuk vagy felfogjuk. A helyes társaság/közösség a javunkra válik, de a rossz társaság tönkre tud tenni bennünket! Az a fiatal, akivel ismerkedni vagy járni akarsz, az milyen változást fog hozni a te életedben? Épülést vagy romlást? Előrelépést vagy elzüllést?

      Példabeszédek 13:20: ,,A ki jár a bölcsekkel, bölcs lesz; a ki pedig magát társul adja a bolondokhoz, megromol.”
      Példabeszédek 27:17: ,,Miképen egyik vassal a másikat élesítik, a képen az ember élesíti az ő barátjának orczáját.”
      Példabeszédek 4:18: ,,Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a hajnal világossága, mely minél tovább halad, annál világosabb lesz, a teljes délig.”

      Boldog, áldott keresztyén házasság és család a célod? Azt szeretnéd, hogy a te jövőbeni gyermekeid egy kiegyensúlyozott, hívő, Istent szolgáló otthonban nőjenek fel? Nyilván érted, hogy megfelelő ,,alapanyag” nélkül ezek a szép és jó dolgok nem fognak megvalósulni!

      Isten tökéletes akarata az övéi számára egyértelműen az, hogy hívővel házasodjon!

      Amikor azt mondjuk a Bibliai kifejezéssel élve, hogy hívő, akkor az alatt olyan embert értünk, aki személyesen megtért, megmenekült, elfogadva Jézus Krisztust, mint személyes Megmentőjét. Attól, hogy valaki hisz Isten létezésében, még nem ,,hívő” a Bibliai mércével mérve. Ha hívővel akarsz házasodni, akkor a tőled telhető legjobb módon meg kell győződni arról, hogy az illető megmenekült ember ésIstenfélő életet él! Ha szóban forgó ,,jelölt”, nem odaszánt életű hívő, akkor megint előáll a logikus következtetés, hogy a létrejövő kapcsolat (esetleg hosszútávon házasság) sem lesz az.

      Nem hívő fiatalok nagyon ritkán térnek meg őszintén az Úrhoz ismerkedésen, barát – barátnő kapcsolaton keresztül. Ezzel szemben hívő fiatalok gyakran távolodnak el az Úrtól nem hívőkkel folytatott párkapcsolatok miatt. Az odaszánt hívő egyszerűen le fogja tenni az életét Isten elé és azt fogja mondani, hogy ,,...legyen meg a te akaratod, ...” (Máté 6:10)

      2. Korinthusi 6:14-15: ,,Ne legyetek hitetlenekkel felemás igában; mert szövetsége van igazságnak és hamisságnak? vagy mi közössége a világosságnak a sötétséggel? És mi egyezsége Krisztusnak Béliállal? vagy mi köze hívőnek hitetlenhez?

      Fiúk (barát) kapcsán felmerül a kérdés, hogy a jövőben alkalmas lesz-e arra, hogy Istenfélő módon vezessen egy hívő családot, vagy gyermekeket ,,neveljen az Úr tanítása és feddése szerint” (Efézus 6:4). Mert ha az illető most nem él Istennek engedelmes életet, akkor mi a biztosíték arra, hogy a jövőbenmeg fog változni? Ha az illető most magát ,,nem tudja” elvinni a gyülekezetbe, hogy fogja a gyermekeit? Hogy fogja tanítani a feleségének Isten dolgait?

       1. Korinthusi 14:35: ,,Hogyha pedig tanulni akarnak valamit, kérdezzék meg otthon az ő férjüket; mert éktelen dolog asszonynak szólni a gyülekezetben.”

      Lányok (barátnő) kapcsán felmerül a kérdés, a jövőben alkalmas lesz-e arra, hogy hívő asszonyhoz méltóan engedelmeskedjen a férjének és hűséges társ legyen egy életen át. Mert ha az illetőmost nem él Istennek engedelmes életet, ha most nem engedelmeskedik az életében Istentől elhelyezett fennhatóságoknak (szülők, pásztor, tanár stb.), akkor mi a biztosíték arra, hogy a jövőben meg fog változni?

      Ha ezek a kérdések nincsenek megnyugtató módon rendezve, akkor a kívánatos végeredmény elérése megkérdőjeleződik.

       

      Már megvalósult együttjárás fontos irányelvei

        Ha már benne vagy egy kapcsolatban, soha ne felejtsd el, hogy mint hívő embertől Isten elvárja tőled, hogy hívő módon viselkedj és élj! Ezt a döntést csak közösen lehet meghozni, itt tipikusan ,,kettőn áll a vásár”!

          1. Péter 2:9: Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagytok, hogy hirdessétek Annak hatalmas dolgait, a ki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket.

          Ha a meglévő barátoddal vagy barátnőddel ezt célt nem lehetséges megvalósítani, akkor a legbölcsebb döntés a szakítás! Ha ezt nem teszed meg, akkor nagy valószínűséggel a kapcsolat a bűn és a te megromlásod irányába fog sodródni. Tetézve ezt lehet, hogy így sikerül lefektetni egy jövőbeni rossz házasság alapjait, ami esetlegesen még sok-sok baj és fájdalom forrása lehet. Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy Isten elvárásainak akarsz-e megfelelni vagy egy másik emberének? Szintén átgondolandó az is, hogy az életünk kezeletlen problémái általában növekednek és minél tovább várunk, annál nehezebb lesz megoldani őket. Ha esetleg első alkalommal nem Biblikusan vezetted az életednek ezt a területét, akkor jobb lenne szakítani, megbánni, megvallani Istennek a tévedésedet és határozottan odaszánni magadat a helyes elvek gyakorlására! Biztos vagyok benne, hogy ha segítségre van szükséged ebben, a pásztorod vagy a felesége szívesen segít!

            Ámós 3:3: ,,Vajjon járnak-é ketten együtt, ha nem egyeztek meg egymással?”

            Mindig emlékezned kell arra, hogy sem az együtt járás, de még az jegyesség sem egyenlő a házassággal! A házasság intézménye egy alaposan leírt és szabályozott állapota Isten akaratának, speciális lehetőségekkel és felelősségekkel. Az egyik ilyen speciális kitüntetés a házasságban a testi kapcsolat vagy más szóval a szexualitás. Amikor megközelítjük ezt a témát, akkor értened kell, hogy a sátán próbál mindent megrontani, tönkretenni és megszentségteleníteni, amit Isten adott szent és igaz célokra. Ebben a témában sincs ez másként! A világ egyrészt vicceli–neveti, lealacsonyítja a szexualitást, de a másik oldalon gyakran mint a boldogság útját mutatja be. Nyilván most is Isten Szava az, amelyik eligazítást tud adni az életünkben, elősegítve a helyes hozzáállásunkat. A maga idején, a maga helyén az Istentől rendelt célokra használva valóban a házasság öröméhez és beteljesedéséhez járul hozzá a férj és a feleség közötti intim kapcsolat!

              Zsidók 13:4: ,,Tisztességes minden tekintetben a házasság és a szeplőtelen házaságy; a paráznákat pedig és a házasságrontókat megítéli az Isten.”
              Prédikátor 3:1: ,,Mindennek rendelt ideje van és ideje van az ég alatt minden akaratnak.” 

              DE! Ha nem a maga helyén, idején és módján élnek (vissza) vele, akkor komoly bűn, ami kárt, bűntudatot, tanúságtétel vesztést és sok más bajt okoz gyakran még hosszútávon is!

              1. Korinthusi 6:18: ,,Kerüljétek a paráznaságot ( más szavakkal: fuss, menekülj a házasságon kívüli szextől). Minden bűn, melyet az ember cselekszik, a testen kívül van, de a ki paráználkodik, a maga teste ellen vétkezik.”
              Gyakori hibák

              A legjobb az, ha nincs semmilyen testi érintkezésünk a másik nemmel a házasságkötésünk napjáig! A felkeltett testi vágy a beteljesítés irányába vonzza a fiatalt, ami házasságon kívül bűn. A bölcsesség megkívánja, hogy ne gerjesszünk fel olyan vágyat, amit Istenfélő módon nem tudunk kielégíteni!

              1. Péter 2:11: ,,Szeretteim, kérlek titeket, mint jövevényeket és idegeneket, tartóztassátok meg magatokat a testi kívánságoktól, a melyek a lélek ellen vitézkednek;”
              A világi példák befolyása:

              A mai magyar társadalom gyakorlata a témánk szempontjából sajnos rossz! A végeredmény egy folyamatosan csökkenő létszámú ország ijesztő öngyilkossági statisztikákkal, rengeteg elfogyasztott alkohollal, nyugtatóval. Az önpusztítás, sikertelenség, boldogtalanság mindenféle formáival, ahol a boldog, Istenfélő családi életre a példát nagyítóval kell keresni!

              Vigyázz! A világi fiúk és lányok általában nem tudnak jó példával szolgálni ebben a témában! Sokkal helyesebb lenne a keresztyének között levő jó példákat tanulmányozni és kikérni a tanácsát olyan embereknek, akiknek sikerült!

              Zsoltárok 106:35: ,,Sőt összeelegyedtek a pogányokkal, és eltanulták cselekedeteiket.”
              1. Timótheus 4:12: ,,Senki a te ifjúságodat meg ne vesse, hanem légy példa a hívőknek a beszédben, a magaviseletben, a szeretetben, a lélekben, a hitben, a tisztaságban.”

              Sokkal inkább a legjobb megoldást kellene keresnünk és kérni Istent, hogy segítsen annakmegvalósításában! Sajnos a hívők között is van, aki nem tud jó példaként elénk állni ebben a témában. Anélkül, hogy te válnál bárki elszámoltatójává, ismerd fel a jó példát és kövesd azt!

               

              Kifogás: ,,Én ilyen meg olyan okok miatt úgysem találok hívő párt magamnak, ezért...” A kifogás alapjában véve nem más, mint a gyengeségünk és megalkuvásunk jele! Amikor a butaságunkat próbáljuk megtámogatni ilyen-olyan érvekkel és lelkiismeret furdalásunkat tompítani, az nyilván nem fog semmi jót szülni! Nincs is szükségünk kifogás keresésre! Isten meg tudja mutatni a helyes utat és erőt is tud adni annak véghezviteléhez!

              Végkövetkeztetés: Miután végigtanulmányoztad a cikket, vajon mit tanultál? Milyen döntést kell meghoznod? A tanulmány megírásának egyik nem titkolt célja az, hogy miután tájékoztatott a helyes irányról, rávezessen arra, hogy dönts! Dönts a helyes út mellett, Isten Szava és akarata mellett.

               

              Írta: Kovács Zsolt, a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet lelkipásztora,
              4029 Debrecen, Faraktár utca 42.,
              A fenti cikk szabadon nyomtatható és továbbítható.

              Szóljon hozzá!


              Biztonsági kód
              Frissítés