Nyomtatás

Szokások Megtörése

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Keresztyén Élet

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Szokasok Megtorese

Pásztor, győzelemre van szükségem az életemben. Van egy terület, amit sehogyan sem tudok legyőzni. Van egy szokásom, amit úgy látszik nem tudok elhagyni, és akadályozza a keresztyén életemet. Mit tegyek? Lelkipásztorok gyakran hallják ezeket a szavakat. Emberek változni akarnak, de úgy tűnik nem sikerül legyőzniük bizonyos szokásokat. Mit lehetne tenni? Elég naponta imádkozni és Bibliát olvasni?

Isten soha nem ad parancsokat, hogy engedelmeskedjünk azoknak anélkül, hogy kegyelmet ne adna hozzá. Íme néhány lépés, amit követve választ kapsz a kérdéseidre.

KONKRÉT IGEI RÉSZEK

Amikor Jézust megkísértette az ördög (Máté 4), Ő semmi mást nem tett, csak a Szent Írást idézte.

KÍSÉRTÉS

#1 „És hozzámenvén a kisértő, monda néki: Ha Isten fia vagy, mondd, hogy e kövek változzanak kenyerekké.” (3. vers)

 • SZENT ÍRÁS
 • #1 „És pedig felelvén, monda: Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden ígével, a mely Istennek szájából származik.” (4. vers)

KÍSÉRTÉS

#2 „És monda néki. Ha Isten fia vagy, vesd alá magadat: mert meg van írva: Az ő angyalainak parancsol felőled, és kézen hordoznak téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőbe.” (6. vers)

 • SZENT ÍRÁS
 • #2 „Monda néki Jézus: Viszont meg van írva: Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet!” (7. vers)

KÍSÉRTÉS

#3 „És monda néki: Mindezeket néked adom, ha leborúlva imádsz engem.” (9. vers)

 • SZENT ÍRÁS
 • #3 „Ekkor monda néki Jézus: Eredj el Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj.(10. vers)

Figyeld meg mit mond a 11. vers: „Ekkor elhagyá őt az ördög.” Egy bizonyos szokás vagy kísértés legyőzéséhez a kulcs nem csupán az Ige idézése, hanem konkrét igei részeké, amelyek azt a konkrét kísértést támadják.
Használj konkordanciát és keresd ki azokat a szavakat, amelyek kimondottan arra a szokásra vagy kísértésre vonatkoznak. Utalásokat találhatsz ott igei részekre, amelyeket ha megtanulsz, segíteni fognak a szokás vagy a kísértés elleni küzdelemben és/vagy a legyőzésében.

Néhány példa:

 • Testi vágy   -       Máté 5:28, Jób 31:1
 • Kevélység  -        Péld. 6:16-17, Jakab 4:10
 • Dohányzás  -       1 Kor. 6:19-20
 • Indulat  -             Péld. 15:1
 • Példamutatás  -   1 Tim. 4:12-16
 • Biblia olvasás  -   Zsolt. 119:9
 • Pletyka  -            Jakab 3

Amikor a Bibliából idézel (főleg, amikor hangosan), az elmédet megszabadítod a bűn iránti vágytól, és ez emlékeztet, hogy Isten jelenlétében vagy, így tiéd lesz a győzelem.

VIGYÁZZ ÉS IMÁDKOZZ

Máté 26:41: „Vigyázzatok és imádkozzatok, hogy kísértetbe ne essetek; mert jóllehet a lélek kész, de a test erőtelen.”

 Jézus figyelmeztette a tanítványokat az eljövendő kísértésekre, és azt mondta nekik, hogy késő estig imádkozzanak. A tanítványok nem engedelmeskedtek a parancsnak és hamar elaludtak. Amikor felébredtek nem volt elegendő lelki erejük, hogy kiálljanak Krisztusért. Mindnyájan elhagyták és elmenekültek. Hogyan tud egy keresztyén vigyázni és imádkozni? Tervezd el, hogy fennmaradsz 10-15 percet, mielőtt lefekszel, és könyörögj Istenhez, hogy adjon győzelmet azon az adott területen, ahol a legnagyobb szükséged van rá. A késő estébe nyúló imádkozás sokkal közelebb visz a másnapi győzelemhez.

BÖJTÖLÉS

Márk 9:29: „És pedig monda nékik: Ez a faj semmivel sem űzhető ki, csupán könyörgéssel és böjtöléssel.”

Bizonyos szokásokat nem lehet megtörni csupán Biblia olvasással és imádkozással. Imádság és böjtölés is szükséges. A böjtölés nem csak az étel elhagyását jelenti. A böjtölés azt jelenti, hogy a rendes étkezési időt imádkozással és Biblia olvasással töltjük. Ha egy napig böjtölnél, a rendes étkezési időt imádkozással és Biblia olvasással töltenéd, és könyörögnél Istenhez, hogy adjon győzelmet a rossz szokásod felett. A lelki szemed ki fog nyílni, és meglátod, hogy a szokásod mennyi dicsőséget rabol el Istentől. Néhány ember azt választja, hogy hetente egy napot böjtöl, addig, míg le nem győzi az adott bűnt. A böjtölés keveset ér (kivéve fizikálisan), imádkozás és Biblia nélkül. (nézd meg Ézsaiás 58-at)

SZÁMADÁS

Prédikátor 4:9-10: „Sokkal jobban van dolga kettőnek, hogynem az egynek; mert azoknak jó jutalmok van az ő munkájokból. Mert ha elesnek is, az egyik felemeli a társát. Jaj pedig az egyedülvalónak, ha elesik, és nincsen, a ki őt felemelje.”

Könnyű kifogást találni, a kudarcra, és arra, hogy nincs győzelmed. Nem vagyunk túl szigorúak magunkhoz. Bölcs dolog segítséget kérni, hogy legyőzd a rossz szokást. Például, ha nem kelsz fel elég korán, hogy Bibliát olvass és imádkozz, megkérhetsz valakit, hogy hívjon és ébresszen fel. Ha megpróbálsz leszokni a dohányzásról, valaki felhívhat minden nap végén, hogy lássa volt-e győzelmed. Csak a tudat, hogy hívni fognak, pozitív nyomással lesz rád, hogy a jót cselekedd.

HELYETTESÍTÉS

Máté 12:43-45: „Mikor pedig a tisztátalan lélek kimegy az emberből, víz nélkűl való helyeken jár, nyugalmat keresve, és nem talál: Akkor ezt mondja: Visszatérek az én házamba, a honnét kijöttem. És oda menvén, üresen, kisöpörve és fölékesítve találja azt. Akkor elmegy és vesz maga mellé más hét lelket, gonoszabbakat ő magánál, és bemenvén, ott lakoznak; és ennek az embernek utolsó állapotja gonoszabb lesz az elsőnél. egy lesz ezzel a gonosz nemzetséggel is.”

A történet arról szól, hogy a gonosz lélek elhagyja az embert és az ember új életet kezd. Nem helyettesíti semmivel a gonosz lélek helyét, ezért még több gonosz lélek költözik bele. Nem elég megszabadulni a gonosztól – helyettesíteni kell azt jóval és helyessel.

2 Korinthusi 5:17: „Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé újjá lett minden.”

A régit helyettesíteni kell újjal!

Nagyon sok Bibliai példa található erre az elgondolásra:

 • Egyiptomot Kánaán helyettesítette
 • A Templomot a Gyülekezet helyettesítette
 • Jézust a földön a Szent Lélek helyettesíti

A Biblia egy új énekről (Jelenések 5:9), egy új lélekről és egy új szívről (Ezékiel 18:31) beszél.

Egy tizenéves több éven keresztül minden évben leszokott a rock zenéről egy keresztyén táborban. Mindig visszatért hozzá, mert soha nem helyettesítette azt.

Ha egy autónak elromlik a motorja az autó nem fog megjavulni azzal, ha csak kivesszük azt. Egy új motort kell beszerelni oda, ahol a régi volt.

BÍRSÁG

„Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.” Néhány keresztyén elhatározta, hogy pénzbüntetést fizet minden egyes alkalommal, amikor visszatér a régi rossz szokásához. Egy ember, aki le akart szokni a dohányzásról, elhatározta, hogy, minden egyes cigarettáért, amit elszív 20 dollárra megbünteti magát. A 20 dollárt missziós célra áldozta. Ez csomagonként 400 dollár. Gondold el, hogy minden egyes alkalommal, amikor megkísértette a dohányzás, elképzelte, hogy 400 dollár füstté válik.

Van olyan szokásod, amiről nem tudsz leszokni? Végiggondoltad már, hogy ez mennyire befolyásolja a tanúságtételedet, hatékony munkálkodásodat Istenért, erődet és a nyíltságodat Krisztus ügyéért? Határozd el már ma, hogy ezen lépések segítségével teljes győzelmet aratsz.

 

Írta: Michael D. Ray, a Hopewell Baptist Church lelkipásztora,
3755 Linda Vista Avenue, Napa, Ca. 94558, USA.
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

bolcs-no-valasztasai
2015 nov. 15
22980
Bővebben..
  Valószínűleg te is úgy vagy a bölcsességgel, mint én, hogy nagyon nagy szükséged van rá. Lehet, hogy a gyermekeid neveléséhez, vagy a férjednek...
az-igazsagtalan-kritika-tulajdonsagai
2015 jan. 31
382940
Bővebben..
Kattints ide az eredeti cikkhez angol nyelven. // Click here for the original link. Bárki, aki szolgálja az Urat, szembe fog nézni kritikával....
biblikus-bocsanatkeres
2014 jún. 14
476500
Bővebben..
  Az ember veszélyes! A bűnös természet gyakran megával hozza azt, hogy mások megbántanak. Megbánthatnak szavakkal és tettekkel, vagy éppen azzal,...
a-dicsoites-dicsoites
2013 júl. 27
61540
Bővebben..
  Olvassuk el II. Mózes 32:1-6-ot. Valószínűleg az egyik legérdekesebb rész ebből a történetből az 5.versben található: „Mikor látta ezt Áron,...
halas-sziv
2013 júl. 27
36650
Bővebben..
  Mostanában egyre többet halljuk, hogy a gazdaság gyenge és ingatag világszerte. Sokan az életük alatt megtakarított pénzt veszítették el; bankok...
het-gondolat-karacsonyra
2013 júl. 27
41760
Bővebben..
Hogy lehet, hogy az az ünnep, melyet békesség és az emberekhez jó akarat kellene jellemezzen (Lukács 2:14) gyakran az év leghevesebb ünnepe, amelyen a...
istenfelo-zene
2013 júl. 27
242080
Bővebben..
Elgondolkodtál már azon, hogy a zenehallgatási szokásod közvetlen módon összefüggésben áll az életeddel és lelki kondícióddal? A zene hatalmas befolyást...
kovesd-a-szeretetet-a-hazassagban
2013 júl. 27
236420
Bővebben..
Lehet, hogy hallottál már a feleségről, aki azt mondta ,,Én és a férjem ötven éve vitatkozunk. Imádkozom, hogy Isten vigye valamelyikünket a Mennybe....
szokasok-megtorese
2013 júl. 27
248300
Bővebben..
Pásztor, győzelemre van szükségem az életemben. Van egy terület, amit sehogyan sem tudok legyőzni. Van egy szokásom, amit úgy látszik nem tudok...
akarat-ereje
2013 júl. 19
249440
Bővebben..
Az akarat, akaraterő életünknek egy nagyon fontos része. Nem véletlenül létezik az a szavunk, hogy akaratERŐ. Az akarás, eltökéltség sok dologra tesz...

Új Cikkeink

Az igazságtalan kritika tulajdonságai

Az igazságtalan kritika tulajdonságai

Kattints ide az eredeti cikkhez angol...

Miért legyen jó napod?

Miért legyen jó napod?

  Miért Legyen jó napod? A jövő olyan...

Biblikus bocsánatkérés

Biblikus bocsánatkérés

  Az ember veszélyes! A bűnös természet...

A Sátán terve az életeddel

A Sátán terve az életeddel

  A Sátánnak van terve az életeddel. A...

Lelki válság

Lelki válság

Volt már olyan az életedben, amikor nem...

Istentiszteleteink

Debrecenben a Faraktár út 42. alatt a következő időpontokban:

 • Vasárnapi Iskola: 9:30
 • Vasárnap délelőtt: 10:30
 • Vasárnap délután: 17:30
 • Szerdán esti alkalom: 18:30
Kattints ide elérhetőségeinkhez
Twitter response: "Could not authenticate you."