Nyomtatás

Biblikus bocsánatkérés

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Keresztyén Élet

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (4 Votes)

apology

 

Az ember veszélyes! A bűnös természet gyakran megával hozza azt, hogy mások megbántanak. Megbánthatnak szavakkal és tettekkel, vagy éppen azzal, amit elfelejt valaki megtenni. Néha a kapcsolatainkat megkeserítik a figyelmetlenséggel vagy hanyagsággal. Amikor ez velünk történik, akkor készen kell lennünk megbocsátani, ahogyan az Úr parancsolta.

A megbocsátás a hívő élet egyik legnagyobb témája. A Bibliából tanultuk, hogy Isten megbocsátotta a vétkeinket és azt várja el tőlünk is, hogy megbocsássunk másoknak. A megbocsátás, amely néha igencsak nehézkes, elengedhetetlen ahhoz, hogy a személyes kapcsolataink erősek maradjanak. Ez képessé tesz arra minket, hogy Krisztushoz hasonlóvá váljunk, miközben megszabadít minket és másokat a keserűség és megvetés rabságából.

Minden bizonnyal hallottál már Igehirdetést, tanítást a megbocsátás témájában. Fontos azonban felismerni azt, hogy nemcsak igei kötelezettsége van a sértett félnek megbocsátani, hanem szintén a sértő félnek kötelezettsége helyreállítani a kapcsolatot.

Általános tapasztalat a megbántódás, megsértődés egy emberi kapcsolatban—mindenki ismeri ezt a fájdalmat. Férjek néha mondanak olyat, amivel megbántják feleségüket; feleségek néha ugyanígy megbántják férjüket. Szülők, gyermekek, barátok és ismerősök mind ismerik azt a keserű érzést, amikor hamisan megvádolják, kihasználják, vagy máshogy megbántják. Viszont az is általános tapasztalat, amikor sérelmet okozunk. Az önző és érzéketlen természetünk gyakran megbánt másokat. Ha emberek élnek közel egymáshoz, nagy az esélye, hogy megbántja az egyik a másikat.

Szándékosan, vagy véletlenszerűen veszélyesek vagyunk. Megbántanak. Ekkor védőfalakat emelünk. Próbálunk eltávolodni azoktól, akik megbántottak, és—ha nem vigyázunk—akkor a keserűség és a megvetés fog felnövekedni a szívünkben. Ahhoz, hogy ezt meggátoljuk, meg kell tanulnunk megbocsátani, és meg kell tanulnunk bocsánatot kérni. A bocsánatkérés gyakran egy elfeledett rész, amikor valaki megbántja a másikat, viszont a bocsánatkérés és a megbocsátás kéz a kézben jár. Mindkettő követelménye annak, hogy az emberi kapcsolatok helyreálljanak. A probléma ott mutatkozik, hogy ezek a mi büszkeségünknek nem kedveznek. Az egyetlen dolog ezen a világon, ami nehezebb a megbocsátásnál az kérni egy másik embert, hogy bocsásson meg neked. A bocsánatkérés olyan út, amelyet le kell fektetni ahhoz, hogy a megbocsátás elindulhasson.

Dávidtól sokat tanulhatunk a Biblikus bocsánatkérésről. Az 51. Zsoltárban betekintést látunk ennek az Isten emberének a szívébe miután szörnyű bűnöket követett el. Látjuk, hogy megtört a szíve, és tudta, hogy megrontotta a Mennyei Atyával való kapcsolatát. Dávid tehát—azzal a vággyal, hogy rendbe hozza azt az örömet és közelséget Istennel, amit elvesztett—egy őszinte bocsánatkéréssel fordul Isten felé. Dávid bűnvallásából megtanulhatjuk a hatásos Biblikus bocsánatkérés 4 elemét.

1. Bűnbánat és megbánás

A biblikus bocsánatkérés kezdő helyszíne a bűnbánat és a megbánás. Amikor a tetteink ártanak más embereket, akkor helyénvaló, ha a sértett fél tudomására adjuk, hogy őszintén bánjuk az elkövetett cselekedetet—és mindemellett azonosulunk a fájdalmával.

Ezt az alapelvet egy szóval kifejezhetjük: “megbántam.” Ha ezt a szót használjuk, magunk meglepődünk, mennyi szívfájdalmat megelőzhetünk a körülöttünk levő emberek számára.

Dávid bűnbánata elkerülhetetlen: “Könyörülj rajtam én Istenem a te kegyelmességed szerint; irgalmasságodnak sokasága szerint töröld el az én bűneimet!” (Zsoltárok 51:3). Dávid őszintén megbánta amit tett, és azt akarta, hogy Isten is lássa ezt. Felismerte, hogy a tetteivel ártott másoknak, és ő ezt nyíltan megvallotta az Úr előtt.

Azonban a bocsánatkérés nem maradhat magára ilyen helyzetben. Valódi bűnbánat kell hozzá társuljon. Zsoltárok 51:17-nél Dávid alázatos szavaira figyelt fel Isten, “ Isten előtt kedves áldozatok: a töredelmes lélek; a töredelmes és bűnbánó szívet oh Isten nem veted te meg!” A nyegle, komolytalan „bocs” csak ront a helyzeten! Még tetézi az inzultust. A sértett fél nem akar kompenzálást azért mert megsértették; gyógyulást akar, mert fájdalom érte. Csak és kizárólag az őszinte bocsánatkérés gyógyíthatja teljesen a fájdalmat. Fontos, hogy ne próbáljunk kifogásokat keresni a tetteinkre, ne kérjünk semmit cserébe, és egyértelműek vagyunk a bocsánatkérésben.

Valószínű, hogy nem elég csak egyszerűen azt mondani, hogy, “sajnálom.” A sértett fél akkor tud felépülni, ha hallja tőlünk pontosan azt, amivel megsértettük. Ha például egy társalgás során dühbe jövünk és sértő szavakat dobálunk a másikra, akkor a bocsánatkérésben pontosan ez kell megjelenjen. Így kellene hangozzon: “Bocsánatot kérek, hogy dühös voltam és olyanokat mondtam, amiket nem kellene. Tudom, hogy a szavaim megbántottak, és én nem ilyen ember szeretnék lenni.” A bocsánatkérés bűnbánó lelkülettel egy olyan dolog, amit mindannyiunknak meg kell tanulni.

2. Felelősség

A hatásos biblikus bocsánatkérés második eleme az emberiség legkellemetlenebb szavából tevődik össze: “tévedtem.” Ez a szó továbbvisz minket a bűnbánattól a felelősségig.

Dávid nem csupán bánta, amit tett, hanem vállalta a felelősséget azért amit tett. Zsoltárok 51:3nél ezt mondja, “Mert ismerem az én bűneimet, és az én vétkem szüntelen előttem forog.” Dávid beismerte a bűnét és megvallotta, hogy ítéletet kell szenvedjen miattuk.

Ez a lépés nélkülözhetetlen. Saját hibánk bevallása magával hordozza azt a lehetőséget, hogy a szívünkben valódi változás következzen be. A “tévedtem” szó kimondása bátorságra utal, mivel alapjában véve félünk attól a következménytől, amit a vétkesség bevallása hoz. Viszont, Istenre hagyatkozni a következményekben egy fontos lépcsőfok amint növünk fel Krisztusban. A bűnösség beismerése alázattal, Istenben való bizalommal és igazi felnőtt viselkedéssel jár. Ez a tisztesség egyik funkciója—beismerve azt, hogy még nem vagyok az az ember, aki akarok lenni, de mindent megteszek, hogy azzá váljak.

3. Kibékülés

A hatásos biblikus bocsánatkérés harmadik lépése megtanulni ezt mondani: “Meg tudsz bocsátani?” A bűnbánat kifejezése azt mutatja, hogy tudjuk, hogy megbántottunk valakit. Saját hibánk beismerése csak a felelősségünket jelzi. De ha azt mondjuk, hogy: “megbocsátasz?” akkor az már a kibékülést hozza. Évekkel ezelőtt megtanultam, hogy amikor megsértettem valamivel a feleségemet, ahhoz, hogy újra nyugodt legyen a szíve, segített, ha kértem, hogy bocsásson meg. Ez azért van, mert ezek a szavak többek, mint egy egyszerű kérés; ez egy kijelentés egyben. A sértett félnek ezt üzeni, “Azt szeretném, hogy a kapcsolatunk helyrejöjjön; te fontos vagy nekem; és a saját büszkeségem nem fog az utamba állni, hogy szeressük egymást.”

Ez a fenti három kifejezés azt tudatosítja a megbántott félnek, hogy még van remény. “Még nem hagytam abba a növekedést, még nem adtam fel, és nem akarom, hogy te is feladd a reményt.” Ezzel lesz reménység a holnap felől is. Az életben az egyik legnagyobb kudarc, ha saját magunk nem ismerjük be, hogy hibáztunk. Még soha senki nem fulladt bele, amikor azt mondta, hogy “Megbántam. Tévedtem. Meg tudsz bocsátani?”

Dávid kiáltott az Úrhoz, amikor azt kérte, hogy ne vesse el őt a színe elől. Az Istennel való kapcsolata sokkal fontosabb volt a számára mint bármi más.

4. Megváltozás

Az első három lépést szavakkal ki lehet fejezni, viszont a negyedik már tettre késztet. A valódi megváltozás a hatásos biblikus bocsánatkérés utolsó lépése. Soha nem lesz elég csupán a bűnbánat. Mint bűnös és veszélyes emberek, nekünk változásra van szükségünk. A megváltozás nem csak azt fejezi ki, hogy amit tettünk, az rossz volt, hanem szintén kifejezi a vágyunkat arra, hogy igazán cselekedjünk.

Tartozunk annyival azoknak az embereknek, akiket szeretünk, hogy magunkból a legjobbat hozzuk ki az ő számukra. A bocsánatkérés egy törekvés arra, hogy növekedjünk. Ez a legjobb módja annak, hogy töredelmes szívünk legyen, és Isten előtt megállhassunk. A bocsánatkérés a követelménye annak, hogy biztosítsuk számunkra a fontos kapcsolatok harmóniáját, és alapvető ahhoz, hogy azt tegyük, ami helyes!

 

Írta: Troy Dorrel, az Eastland Baptist Church lelkipásztora,
1835 S 129th E Ave. Tulsa, OK 74108, USA.
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
A cikk eredeti nyelven itt elérhető.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

bolcs-no-valasztasai
2015 nov. 15
22980
Bővebben..
  Valószínűleg te is úgy vagy a bölcsességgel, mint én, hogy nagyon nagy szükséged van rá. Lehet, hogy a gyermekeid neveléséhez, vagy a férjednek...
az-igazsagtalan-kritika-tulajdonsagai
2015 jan. 31
382960
Bővebben..
Kattints ide az eredeti cikkhez angol nyelven. // Click here for the original link. Bárki, aki szolgálja az Urat, szembe fog nézni kritikával....
biblikus-bocsanatkeres
2014 jún. 14
476510
Bővebben..
  Az ember veszélyes! A bűnös természet gyakran megával hozza azt, hogy mások megbántanak. Megbánthatnak szavakkal és tettekkel, vagy éppen azzal,...
a-dicsoites-dicsoites
2013 júl. 27
61550
Bővebben..
  Olvassuk el II. Mózes 32:1-6-ot. Valószínűleg az egyik legérdekesebb rész ebből a történetből az 5.versben található: „Mikor látta ezt Áron,...
halas-sziv
2013 júl. 27
36650
Bővebben..
  Mostanában egyre többet halljuk, hogy a gazdaság gyenge és ingatag világszerte. Sokan az életük alatt megtakarított pénzt veszítették el; bankok...
het-gondolat-karacsonyra
2013 júl. 27
41760
Bővebben..
Hogy lehet, hogy az az ünnep, melyet békesség és az emberekhez jó akarat kellene jellemezzen (Lukács 2:14) gyakran az év leghevesebb ünnepe, amelyen a...
istenfelo-zene
2013 júl. 27
242080
Bővebben..
Elgondolkodtál már azon, hogy a zenehallgatási szokásod közvetlen módon összefüggésben áll az életeddel és lelki kondícióddal? A zene hatalmas befolyást...
kovesd-a-szeretetet-a-hazassagban
2013 júl. 27
236430
Bővebben..
Lehet, hogy hallottál már a feleségről, aki azt mondta ,,Én és a férjem ötven éve vitatkozunk. Imádkozom, hogy Isten vigye valamelyikünket a Mennybe....
szokasok-megtorese
2013 júl. 27
248310
Bővebben..
Pásztor, győzelemre van szükségem az életemben. Van egy terület, amit sehogyan sem tudok legyőzni. Van egy szokásom, amit úgy látszik nem tudok...
akarat-ereje
2013 júl. 19
249450
Bővebben..
Az akarat, akaraterő életünknek egy nagyon fontos része. Nem véletlenül létezik az a szavunk, hogy akaratERŐ. Az akarás, eltökéltség sok dologra tesz...

Új Cikkeink

Az igazságtalan kritika tulajdonságai

Az igazságtalan kritika tulajdonságai

Kattints ide az eredeti cikkhez angol...

Miért legyen jó napod?

Miért legyen jó napod?

  Miért Legyen jó napod? A jövő olyan...

Biblikus bocsánatkérés

Biblikus bocsánatkérés

  Az ember veszélyes! A bűnös természet...

A Sátán terve az életeddel

A Sátán terve az életeddel

  A Sátánnak van terve az életeddel. A...

Lelki válság

Lelki válság

Volt már olyan az életedben, amikor nem...

Istentiszteleteink

Debrecenben a Faraktár út 42. alatt a következő időpontokban:

  • Vasárnapi Iskola: 9:30
  • Vasárnap délelőtt: 10:30
  • Vasárnap délután: 17:30
  • Szerdán esti alkalom: 18:30
Kattints ide elérhetőségeinkhez
Twitter response: "Could not authenticate you."